Om oss

Vi vill bidra till en öppnare arbetsmarknad, tillgänglig för alla. 

Vi tror på arbetets kraft att skapa ett starkare, varmare och mer välkomnande Göteborg.

Vi är en ideell förening som grundades 2009 i Göteborg

Öppet Hus är en ideell förening som är politiskt och religiöst obunden. Vi arbetar för att öppna dörrar till arbetsmarknaden främst för unga vuxna med utländsk bakgrund.

Föreningen Öppet Hus startade 2009. Initiativtagare för föreningen var Peter Hjörne och Lars Wiklund. Föreningen ska genom mentorprogram och på andra sätt främja, stödja och uppmuntra unga vuxna till arbete och fortsatta studier. Att få ungdomar i arbete handlar om att skapa ny kraft och dynamik som vi så väl behöver. Vi måste låta alla bidra med sin kraft, vilja och talang. Mångfald ger styrka!

Vår kärna i verksamheten är vårt mentorprogram. Vi har ett stort nätverk av personer från medlemsföretagen och personliga kontakter i arbetslivet som ställer upp ideellt som mentorer till ungdomarna för att samtala och stötta de i sin utveckling. Vi anordnar och tipsar också om sociala och yrkesrelaterade aktiviteter för våra deltagare. Med syftet att bredda sitt nätverk, utbyta erfarenheter och interagera.
Mässa med Öppet HusÖppet Hus gäng
Öppet Hus gängÖppet Hus mentorer

Vi som jobbar för Öppet Hus

Sofia Bruce

VERKSAMHETSledare
0722-43 24 18
sofia.bruce@gp.se
Sofia är verksamhetsledare och har hand om dialogen med mentorpar, företag och medlemmar. Hon koordinerar och genomför nätverksträffar, aktiviteter och ansvarar för våra företagssamarbeten. Hon är även insamlingsansvarig för stiftelser och offentlig sektor. 
Fredrik Karlsson

Fredrik Karlsson

Programansvarig
0709-83 79 92
fredrik.karlsson@gp.se
Som Programansvarig har Fredrik ansvaret för att hantera kommunikationen med mentorer och adepter. Han planerar och genomför även nätverksträffar, olika aktiviteter och samarbetsinitiativ.

Niloo Kashkooli

Samordnare
0709-83 79 92
niloo.kashkooli@gp.se
Som samordnare för Studentmentorprogrammet innehar Niloo ansvaret för att kommunicera med adepter och studentmentorer. Hon planerar nätverksträffar samt organiserar diverse aktiviteter, där särskild uppmärksamhet riktas mot vår Studentmässa och våra samarbetsinitiativ.
Vi står för en jämställd arbetsmarknad och vi förespråkar lika möjligheter för kvinnor och män. För att minska ojämlikhet skapar vi en plattform där integration kan förbättras på arbetsplatser i Göteborg. Vi främjar en mångfald för fler inkluderande arbetsplatser. Öppet hus arbetar för en hållbar stad och ett hållbart samhälle där vi uppmuntrar och skapar platser för olika människor att mötas.

Styrelse

Peter Hjörne
Ordförande
Anders Erlandsson
Ledamot
Helena Fellborn
Ledamot
Martin Hansson
Ledamot
Omar Diriye
Adjungerad
Johan Widerberg
Ledamot
Affe Akbari
Ledamot
Josefin Meyer
Ledamot
Astri Lidman
Ledamot
Lars Wiklund
LEDAMOT
Laila Karam
Adjungerad
Azra Skorupan
Sekreterare
Emma Olnäs Fors
Sekreterare

Stipendium

Öppet Hus delar årligen ut stipendier till unga Göteborgare som med sitt handlande visat prov på företagsamhet, initiativförmåga och en medvetenhet och vilja att stå som förebild och visa på gott ledarskap för unga människor.

2023

Daria Volovyk sprider positiv energi och ger omtanke till människor i sin omgivning. Hon anlände till Sverige tidigt under konflikten i Ukraina och har under sin korta tid här hunnit visa på nyfikenhet, motivation och målmedvetenhet i att kämpa för ett bra liv för sig själv och för sina medmänniskor.

Abdalah (Abbe) Hashims passion och engagemang för samhällsförbättring, särskilt för barn och unga, är beundransvärt och inspirerande. Han har ägnat många år åt ideellt arbete, från fritidsgårdar i Angered till stöd för unga entreprenörer. Som tränare i Hammarkullens BK har han gett unga idrottare en meningsfull fritid och värdefulla kunskaper om teamwork, omtanke och disciplin.

2022

Ridwan Qayre kom till Sverige för bara några år sedan och började tidigt engagera sig i flera viktiga samhällsfrågor, samtidigt studerar hon nu på Handelshögskolan. Hennes varma hjärta klappar för rättvisefrågor och demokrati. Hon visar tydligt hur hon vill vara med och påverka utvecklingen i sitt nya hemland i en positiv riktning långt bort från främlingsfientlighet och utanförskap. Ridwan är en fantastiskt inspirerande person, en förebild för många och väl värd vårt stipendium!

Amin Al Qatanani visar att engagemang och entreprenörskap går utmärkt hand i hand för den som tror på det goda samhället.
Genom bra ledarskap arrangerar han betydelsefulla samhällsevenemang med syftet att skapa fler möjligheter för sina jämnåriga. Som eldsjäl och med hjärtat på rätta stället förtjänar Amin all uppskattning och är väl värd vårt stipendium!

Amin och Ridwan fick Öppet Hus stipendium 2022.

2021

Parya Osman har under sin korta tid i Sverige redan hunnit visa på nyfikenhet, flit, motivation och målmedvetenhet i att verkligen kämpa för ett bättre liv för sig själv och sina medmänniskor. Idag är Parya nästan halvvägs i sin juristutbildning och har längs vägen visat många prov på engagemang för andra och en vilja att stödja och motivera andra att också orka med att nå sina mål i livet.

Parya Osman är en fantastiskt inspirerande person, en förebild för många och väl värd vårt stipendium!

Hassan Osman är en ung man med stor ansvarskänsla och positiv energi, en varm person med ett mycket fint bemötande. 2019 började Hassan delta på aktiviteter inom GKSS Arvsfondsprojekt ”Vattenvana” där han sedan blev ledare för bland annat seglingsaktiviteter men praktiserade också i simskolan som simlärare.

Tillsammans med sin ledarglädje och hjärtat på rätta stället gör det Hassan till passande mottagare som förtjänar all uppskattning och är väl värd vårt stipendium!

Parya Osman och Hassan Osman

2020

Hinda Mohamud startade SYV (Studie och yrkesvägledning) konsulting 2015. Hon har hjälpt många som står långt från arbetsmarknaden och lyckas få ut dem i arbete, även nu under pandemin. Idag har hon över tjugo anställda med olika bakgrunder och erfarenheter. Hinda föreläser om ledarskap och entreprenörskap för utrikesfödda ungdomar och kvinnor och hon har också ett stort ideellt engagemang. Som utrikesfödd kvinna som startat och driver eget företag är hon en sann förebild. En inspirerande person som är orädd, optimist, ett energiknippe och mycket drivande.

Hinda ger hopp och tröst och gör skillnad på riktigt! Hinda Mohamud förtjänar all uppskattning och är väl värd vårt stipendium!

Jibril Hirsi är en ung man med stor ansvarskänsla och ett rättspatos som med god marginal placerar honom bland de riktigt goda människorna. När Coronapandemin fick sitt utbrott våren 2020 i Sverige, och det strax därpå stod klart att flera invandrargrupper var överrepresenterade bland de första dödsfallen i Covid-19, så startade Jibril en stor kampanj för att ge pandemiinformation på sitt hemspråk. Jibril har genomfört sina studier med ett tydligt fokus på att vilja göra världen till en bättre plats. Allt tyder på att hans ansträngningar redan bidragit till detta.

Han har också startat en podd där han tillsammans med en kompis delar med sig om livet som ensamkommande och ger allmän samhällsinformation. Tillsammans med en positiv energi och hjärtat på rätta stället gör att Jibril förtjänar all uppskattning och är väl värd vårt stipendium

Jibril Hirsi och Hinda Mohamud

2019

Laila Karam sprider glädje och omtanke till människor i sin omgivning. Under sina få år i Sverige har hon tack vare goda studieresultat kommit in på Chalmers, samtidigt som hon har arbetat under hela gymnasietiden. Genom sitt mod och civilkurage har hon stöttat elever på Angeredsgymnasiet som haft det tufft och hon har stått upp för orättvisor.

Hon har motiverat personer till att satsa på utbildning och visat på hur man kan vara mer delaktig i samhället. Laila är en fantastiskt inspirerande person och en förebild för många. Hennes historia lämnar ingen oberörd. Det tillsammans med positiv energi och hjärtat på rätta stället gör att Laila förtjänar all uppskattning!

Fuad Shidane, Pedram Amirirad, Rasha Khoury, Sinamis Doughouz och Somaye Hadadi

Vi vill uppmärksamma och uppmuntra dessa härliga och inspirerande personer. De har alla haft mentorer genom Öppet Hus och vill nu ge tillbaka. Idag arbetar eller studerar alla och de ställer upp helt ideellt på sin fritid för att få igång Alumni föreningen. Gruppen visar ett stort engagemang och genuint driv för att arbeta med Alumni nätverket för våra adepter. De är seriösa, tar ansvar och är goda ledare.

De är stora förebilder och väl värda vårt stipendium!

Laila Karam, Fuad Shidane, Pedram Amirirad, Rasha Khoury, Sinamis Doughouz och Somaye Hadadi

2018

Barzan Abdulrahman, har med mod, värme och entusiasm förmått sina unga deltagare att överträffa vad de själva och omvärlden trodde var möjligt. Genom sin individanpassade syn har Barzan på ett inspirerande sätt visat att det går att förändra barn och ungas förutsättningar i livet. Under 7 års tid har Barzan utvecklats från deltagare i verksamheten Elektra till en fantastisk ledare inom Fryshusets verksamheter samt även på andra arbetsplatser. Barzan är utbildad fritidsledare och han har ett stort förtroendekapital bland unga och drivs av att tillvarata ungas rättigheter.

Barzan Abdulrahman har en stor potential, är en god förebild för unga människor och är väl värd vårt stipendium.

Ramza Josoph är en tjej som med humor, värme, kunskap och engagemang får människor i hennes närhet att känna sig trygga och sedda. Hon tar ett stort ansvar och engagerar sig i många föreningar/aktiviteter som IFKs projekt ”Planer för framtiden” i olika stadsdelar, Street Games i Biskopsgården, Människan bakom uniformen, Västra Hisingens Basket och som Trygghetsvärd. Endast 16 år gammal utbildades Ramza inom Street Games. Hon har en stor vilja att lära sig och samarbetar väl med barn, äldre ungdomar och med vuxna. Ramza behandlar alla oavsett ålder med stor respekt och ödmjukhet och visar på stort ledarskap. Ramza går nu sista året på Naturprogrammet på IHGR. Det är en proffsig, glad och mogen tjej med positiv attityd och med ett stort socialt engagemang.

Ramza Josoph är en fantastisk förebild och eldsjäl som alltid ställer upp för andra och är väl värd vårt stipendium.

Ramza Josoph och Barzan Abdulrahman

Vi bidrar till de globala hållbarhets-målen och Agenda 2030.

Niloo
chevron-upchevron-downarrow-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram