Öppet Hus delar årligen ut stipendier till unga Göteborgare som med sitt handlande visat prov på företagsamhet, initiativförmåga och en medvetenhet och vilja att stå som förebild och visa på gott ledarskap för unga människor.

 

De unga som kan komma ifråga för ett stipendium har en historia att berätta och kan inspirera andra.


Motivering:

Parya Osman har under sin korta tid i Sverige redan hunnit visa på nyfikenhet, flit, motivation och målmedvetenhet i att verkligen kämpa för ett bättre liv för sig själv och sina medmänniskor. Idag är Parya nästan halvvägs i sin juristutbildning och har längs vägen visat många prov på engagemang för andra och en vilja att stödja och motivera andra att också orka med att nå sina mål i livet.

Parya Osman är en fantastiskt inspirerande person, en förebild för många och väl värd vårt stipendium!

Hassan Osman är en ung man med stor ansvarskänsla och positiv energi, en varm person med ett mycket fint bemötande. 2019 började Hassan delta på aktiviteter inom GKSS Arvsfondsprojekt ”Vattenvana” där han sedan blev ledare för bland annat seglingsaktiviteter men praktiserade också i simskolan som simlärare.

Tillsammans med sin ledarglädje och hjärtat på rätta stället gör det Hassan till passande mottagare som förtjänar all uppskattning och är väl värd vårt stipendium!

2021

2020

Motivering:

Hinda Mohamud startade SYV (Studie och yrkesvägledning) konsulting 2015. Hon har hjälpt många som står långt från arbetsmarknaden och lyckas få ut dem i arbete, även nu under pandemin. Idag har hon över tjugo anställda med olika bakgrunder och erfarenheter. Hinda föreläser om ledarskap och entreprenörskap för utrikesfödda ungdomar och kvinnor och hon har också ett stort ideellt engagemang. Som utrikesfödd kvinna som startat och driver eget företag är hon en sann förebild. En inspirerande person som är orädd, optimist, ett energiknippe och mycket drivande.

Hinda ger hopp och tröst och gör skillnad på riktigt! Hinda Mohamud förtjänar all uppskattning och är väl värd vårt stipendium!

Jibril Hirsi är en ung man med stor ansvarskänsla och ett rättspatos som med god marginal placerar honom bland de riktigt goda människorna. När Coronapandemin fick sitt utbrott våren 2020 i Sverige, och det strax därpå stod klart att flera invandrargrupper var överrepresenterade bland de första dödsfallen i Covid-19, så startade Jibril en stor kampanj för att ge pandemiinformation på sitt hemspråk. Jibril har genomfört sina studier med ett tydligt fokus på att vilja göra världen till en bättre plats. Allt tyder på att hans ansträngningar redan bidragit till detta.

Han har också startat en podd där han tillsammans med en kompis delar med sig om livet som ensamkommande och ger allmän samhällsinformation. Tillsammans med en positiv energi och hjärtat på rätta stället gör att Jibril förtjänar all uppskattning och är väl värd vårt stipendium!

Motivering:

Laila Karam sprider glädje och omtanke till människor i sin omgivning. Under sina få år i Sverige har hon tack vare goda studieresultat kommit in på Chalmers, samtidigt som hon har arbetat under hela gymnasietiden. Genom sitt mod och civilkurage har hon stöttat elever på Angeredsgymnasiet som haft det tufft och hon har stått upp för orättvisor.

Hon har motiverat personer till att satsa på utbildning och visat på hur man kan vara mer delaktig i samhället. Laila är en fantastiskt inspirerande person och en förebild för många. Hennes historia lämnar ingen oberörd. Det tillsammans med positiv energi och hjärtat på rätta stället gör att Laila förtjänar all uppskattning!

Fuad Shidane, Pedram Amirirad, Rasha Khoury, Sinamis Doughouz och Somaye Hadadi

Vi vill uppmärksamma och uppmuntra dessa härliga och inspirerande personer. De har alla haft mentorer genom Öppet Hus och vill nu ge tillbaka. Idag arbetar eller studerar alla och de ställer upp helt ideellt på sin fritid för att få igång Alumni föreningen. Gruppen visar ett stort engagemang och genuint driv för att arbeta med Alumni nätverket för våra adepter. De är seriösa, tar ansvar och är goda ledare.

De är stora förebilder och väl värda vårt stipendium!

2019

2018

Motivering:

Barzan Abdulrahman, har med mod, värme och entusiasm förmått sina unga deltagare att överträffa vad de själva och omvärlden trodde var möjligt. Genom sin individanpassade syn har Barzan på ett inspirerande sätt visat att det går att förändra barn och ungas förutsättningar i livet. Under 7 års tid har Barzan utvecklats från deltagare i verksamheten Elektra till en fantastisk ledare inom Fryshusets verksamheter samt även på andra arbetsplatser. Barzan är utbildad fritidsledare och han har ett stort förtroendekapital bland unga och drivs av att tillvarata ungas rättigheter.

Barzan Abdulrahman har en stor potential, är en god förebild för unga människor och är väl värd vårt stipendium.

Ramza Josoph är en tjej som med humor, värme, kunskap och engagemang får människor i hennes närhet att känna sig trygga och sedda. Hon tar ett stort ansvar och engagerar sig i många föreningar/aktiviteter som IFKs projekt ”Planer för framtiden” i olika stadsdelar, Street Games i Biskopsgården, Människan bakom uniformen, Västra Hisingens Basket och som Trygghetsvärd. Endast 16 år gammal utbildades Ramza inom Street Games. Hon har en stor vilja att lära sig och samarbetar väl med barn, äldre ungdomar och med vuxna. Ramza behandlar alla oavsett ålder med stor respekt och ödmjukhet och visar på stort ledarskap. Ramza går nu sista året på Naturprogrammet på IHGR. Det är en proffsig, glad och mogen tjej med positiv attityd och med ett stort socialt engagemang.

Ramza Josoph är en fantastisk förebild och eldsjäl som alltid ställer upp för andra och är väl värd vårt stipendium.

Motivering:

Mikaela Aronsen sticker ut i Hammarkullen och är en känd profil. Hon studerar till pedagog på Göteborgs universitet. Mikaela är viktig i föreningslivet och har kämpat för mer idrott för tjejer. Hon spelar i Hammarkullens Basketklubb och coachar yngre tjejer. Mikaela arbetar också på Minimix fritidsgård för barn mellan 10 – 12 år i Hammarkullen och med Street Games i Angered. Hon har ett stort socialt engagemang och är en fantastisk förebild och eldsjäl. Mikaela Aronsen är en duktig inspiratör med positiv attityd och hon ställer alltid upp för andra.

Yoonis Hassan är en sann föreningsmänniska som alltid ställer upp för alla i Bergsjön SK. Yoonis är anställd som Föreningssamordnare på Förvaltningen i Östra Göteborg, ett uppdrag han brinner för. Han är engagerad i föreningsvandring, helgidrott och läxhjälp. Man lyssnar till Yoonis som är en klok och mycket respekterad man. Han har ett mycket gott anseende bland de somaliska grupperna i Göteborg och även nationellt. Yoonis Hassan är en fin inspiratör och en omtyckt samarbetspartner.

Mohammed Ali tog initiativ till Minimix i Hammarkullen en fritidsgård för barn mellan 10 – 12 år. Han började helt ideellt men Minimix är numera en kommunal fritidsgård och Mohammed är nu anställd på deltid vid sidan av sina studier på Folkhögskolan i Angered. Målet är att studera till socionom. Mohammed är en mycket engagerad kille och han är en samlande kraft för det goda i samhället. Han har många strängar på sin lyra: han är också en duktig poet och är en av arrangörerna till Ortens bästa poeter.  Ingenting känns omöjligt för Mohammed Ali, han har en stor potential och är verkligen en god förebild för unga.

2017

2016

Motivering:

Ari Amin: Brinner för integrations- och mångfaldsfrågor. Idrotten har alltid varit en stor del av hans liv.När han fick veta att människor i socialt utsatta områden lever tio år kortare än andra skapade Ari ”Street Games” där man erbjuder gratis ”prova-på” aktiviteter inom idrott för barn och ungdomar i Hammarkullen.

Ari jobbar numera som konsulent på Västsvenska Idrottsförbundet. Han är projektledare för Street Games och har med stort engagemang också startat olika tjejverksamheter. Ari är övertygad om att det bästa sättet att integrera sig är genom idrotten, även för att motverka främlingsfientlighet, våld, skadegörelse och drogmissbruk. Ari är även engagerad som tränare och domare i Hammarkullens basketklubb och han är alltid mån om att föreningar samarbetar. Ari Amin är en inspiratör och en en god förebild för ungdomar, och han är väl värd vårt stipendium.

Tina Kamal: Studerar juridik på Handelshögskolan där hon också är studentambassadör. Hennes uppgift är att föreläsa inför skolklasser om juristprogrammet, dess möjligheter och varför man ska satsa på skolan. Tina älskar att uppmuntra och stötta ungdomar. Även Ung Företagsamhet såg Tinas passion och hennes förmåga att motivera och leda ungdomar, vilket gav henne en roll som UF-ambassadör.

Tina informerar och inspirerar elever till att våga satsa och våga driva eget. Med sin talang att vägleda andra är Tina själv också rådgivare för ett UF-företag. Tina visar engagemang och har stor social kompetens. Tina Kamal är en glädjespridare, en bra förebild och hon är väl värd vårt stipendium.

Motivering:

Dinah, Lema och Yasmine ingår i Tillsammans för Sveriges föreläsningsteam som håller workshops och föreläsningar i Interreligiös dialog runt om i skolor, församlingar, personalgrupper och andra sammanhang i Göteborg.

De brinner för att visa människor att interreligiös dialog kan vara riktigt roligt om man är nyfiken och villig att möta sina egna fördomar. De är tillsammans ett fint exempel på att man kan umgås och vara bästa vänner oavsett livsåskådningar och oavsett om man pratar religion eller inte.

De blandar skratt och allvar och delar med stor ödmjukhet och en trygg självklarhet med sig av sina personliga berättelser kring religion och identitet. Deras engagemang och vilja av att dela med sig av sina upplevelser om att vara ung och religiös i Sverige idag, inspirerar de barn, unga och vuxna som Dinah, Lema och Yasmine möter i sitt uppdrag.

De är väl värda vårt stipendium.

Namn på stipendiaterna:

Dinah Borenstein, Yasmine Moslih Launing och Lema Shansab

2015

2014

Motivering:

Aga har jobbat inom tre olika verksamheter på Fryshuset och varit med om att utveckla metoder inom dessa områden. Han arbetar nu på Fryshusets arbetsmarknadsprojekt, ”Hitta Rätt!”. Han vågar pröva på nya utmaningar för att utveckla sig själv och sina metoder. Aga är en omtänksam, insiktsfull, erfaren och sakkunnig ledare.

Anes har varit en stor tillgång i Team Göteborg sedan han började som värd för tre år sedan. Redan under sitt andra år blev han gruppledare på Göteborgs Kulturkalas eftersom han visar på ett mycket stort ansvarstagande och är en född ledare! I år är han anställd som platschef av Kulturkalaset. Till vardags studerar Anes ekonomi.

Rami var en av tre som tog initiativ till att starta Göteborgs Förenade ungdomar som riktar sig till ungdomar i hela Göteborg för att ge dem en meningsfull vardag. Ett exempel på aktivitet har varit Club Soda Disco, ett drogritt disco för och av ungdomar på Lagerhuset. Han pluggar nu digital media i Trollhättan.

Rosmarie tog initiativ till projektet ”Människan bakom uniformen, MBU” efter ungdomsoroligheter och skadegörelse hösten 2009. Tillsammans med ungdomarna utvecklade hon en utbildning för unga i åldern 16–19 år. Utbildningen finns nu i flera städer. Det specifika med MBU är att alla olika uniformsyrken samarbetar med ungdomarna och det hade aldrig fungerat utan Rosmaries otroliga engagemang och stora sociala kompetens.