STIPENDIUM

Öppet Hus delar årligen ut stipendier till unga Göteborgare som med sitt handlande visat prov på företagsamhet, initiativförmåga och en medvetenhet och vilja att stå som förebild och visa på gott ledarskap för unga människor. De unga som kan komma ifråga för ett stipendium har en historia att berätta och kan inspirera andra. Stipendiet kan användas till all form av vidareutbildning.

2019

Motivering:

Laila Karam sprider glädje och omtanke till människor

i sin omgivning. Under sina få år i Sverige har hon tack vare

goda studieresultat kommit in på Chalmers, samtidigt som hon har arbetat under hela gymnasietiden. Genom sitt mod och civilkurage har hon stöttat elever på Angeredsgymnasiet som haft det tufft och hon har stått upp för orättvisor.

Hon har motiverat personer till att satsa på utbildning och visat på hur man kan vara mer

delaktig i samhället. Laila är en fantastiskt inspirerande person och en förebild för många. Hennes historia lämnar ingen oberörd. Det tillsammans med positiv energi och hjärtat på rätta stället gör att Laila förtjänar all uppskattning!

Fuad Shidane, Pedram Amirirad, Rasha Khoury, Sinamis Doughouz och Somaye Hadadi

Vi vill uppmärksamma och uppmuntra dessa härliga och inspirerande personer. De har alla haft mentorer genom Öppet Hus och vill nu ge tillbaka. Idag arbetar eller studerar alla och de ställer upp helt ideellt på sin fritid för att få igång Alumni föreningen. Gruppen visar ett stort engagemang och genuint driv för att arbeta med Alumni nätverket för våra adepter. De är seriösa, tar ansvar och är goda ledare.

De är stora förebilder och väl värda vårt stipendium!

2018

Motivering:
Barzan Abdulrahman
Barzan Abdulrahman, har med mod, värme och entusiasm förmått sina unga deltagare att överträffa
vad de själva och omvärlden trodde var möjligt. Genom sin individanpassade syn har Barzan på ett
inspirerande sätt visat att det går att förändra barn och ungas förutsättningar i livet.
Under 7 års tid har Barzan utvecklats från deltagare i verksamheten Elektra till en fantastisk ledare
inom Fryshusets verksamheter samt även på andra arbetsplatser. Barzan är utbildad fritidsledare och
han har ett stort förtroendekapital bland unga och drivs av att tillvarata ungas rättigheter.
Barzan Abdulrahman har en stor potential, är en god förebild för unga människor och är väl värd vårt
stipendium.

Motivering:
Ramza Josoph
Ramza är en tjej som med humor, värme, kunskap och engagemang får människor i hennes närhet
att känna sig trygga och sedda.
Hon tar ett stort ansvar och engagerar sig i många föreningar/aktiviteter som IFKs projekt ”Planer för
framtiden” i olika stadsdelar, Street Games i Biskopsgården, Människan bakom uniformen, Västra
Hisingens Basket och som Trygghetsvärd.
Endast 16 år gammal utbildades Ramza inom Street Games. Hon har en stor vilja att lära sig och
samarbetar väl med barn, äldre ungdomar och med vuxna. Ramza behandlar alla oavsett ålder med
stor respekt och ödmjukhet och visar på stort ledarskap. Ramza går nu sista året på
Naturprogrammet på IHGR. Det är en proffsig, glad och mogen tjej med positiv attityd och med ett
stort socialt engagemang.
Ramza Josoph är en fantastisk förebild och eldsjäl som alltid ställer upp för andra och är väl värd vårt
stipendium.

2017

IMG_7342

Motivering:

Mikaela Aronsen sticker ut i Hammarkullen och är en känd profil. Hon studerar till pedagog på Göteborgs universitet. Mikaela är viktig i föreningslivet och har kämpat för mer idrott för tjejer. Hon spelar i Hammarkullens Basketklubb och coachar yngre tjejer. Mikaela arbetar också på Minimix fritidsgård för barn mellan 10 – 12 år i Hammarkullen och med Street Games i Angered. Hon har ett stort socialt engagemang och är en fantastisk förebild och eldsjäl. Mikaela Aronsen är en duktig inspiratör med positiv attityd och hon ställer alltid upp för andra.

Yoonis Hassan är en sann föreningsmänniska som alltid ställer upp för alla i Bergsjön SK. Yoonis är anställd som Föreningssamordnare på Förvaltningen i Östra Göteborg, ett uppdrag han brinner för. Han är engagerad i föreningsvandring, helgidrott och läxhjälp. Man lyssnar till Yoonis som är en klok och mycket respekterad man. Han har ett mycket gott anseende bland de somaliska grupperna i Göteborg och även nationellt. Yoonis Hassan är en fin inspiratör och en omtyckt samarbetspartner.

Mohammed Ali tog initiativ till Minimix i Hammarkullen en fritidsgård för barn mellan 10 – 12 år. Han började helt ideellt men Minimix är numera en kommunal fritidsgård och Mohammed är nu anställd på deltid vid sidan av sina studier på Folkhögskolan i Angered. Målet är att studera till socionom. Mohammed är en mycket engagerad kille och han är en samlande kraft för det goda i samhället. Han har många strängar på sin lyra: han är också en duktig poet och är en av arrangörerna till Ortens bästa poeter.  Ingenting känns omöjligt för Mohammed Ali, han har en stor potential och är verkligen en god förebild för unga.

2016

IMG_3147

 

 

 

 

 

 

Motivering:

Ari Amin: Brinner för integrations- och mångfaldsfrågor. Idrotten har alltid varit en stor del av hans liv.När han fick veta att människor i socialt utsatta områden lever tio år kortare än andra skapade Ari ”Street Games” där man erbjuder gratis ”prova-på” aktiviteter inom idrott för barn och ungdomar i Hammarkullen.

 

Ari jobbar numera som konsulent på Västsvenska Idrottsförbundet. Han är projektledare för Street Games och har med stort engagemang också startat olika tjejverksamheter. Ari är övertygad om att det bästa sättet att integrera sig är genom idrotten, även för att motverka främlingsfientlighet, våld, skadegörelse och drogmissbruk. Ari är även engagerad som tränare och domare i Hammarkullens basketklubb och han är alltid mån om att föreningar samarbetar. Ari Amin är en inspiratör och en en god förebild för ungdomar, och han är väl värd vårt stipendium.

 

Tina Kamal: Studerar juridik på Handelshögskolan där hon också är studentambassadör. Hennes uppgift är att föreläsa inför skolklasser om juristprogrammet, dess möjligheter och varför man ska satsa på skolan. Tina älskar att uppmuntra och stötta ungdomar. Även Ung Företagsamhet såg Tinas passion och hennes förmåga att motivera och leda ungdomar, vilket gav henne en roll som UF-ambassadör.

 

Tina informerar och inspirerar elever till att våga satsa och våga driva eget. Med sin talang att vägleda andra är Tina själv också rådgivare för ett UF-företag. Tina visar engagemang och har stor social kompetens. Tina Kamal är en glädjespridare, en bra förebild och hon är väl värd vårt stipendium.

2015

Stipendiater2015

Motivering:

Dinah, Lema och Yasmine ingår i Tillsammans för Sveriges föreläsningsteam som håller workshops och föreläsningar i Interreligiös dialog runt om i skolor, församlingar, personalgrupper och andra sammanhang i Göteborg.

De brinner för att visa människor att interreligiös dialog kan vara riktigt roligt om man är nyfiken och villig att möta sina egna fördomar. De är tillsammans ett fint exempel på att man kan umgås och vara bästa vänner oavsett livsåskådningar och oavsett om man pratar religion eller inte.

De blandar skratt och allvar och delar med stor ödmjukhet och en trygg självklarhet med sig av sina personliga berättelser kring religion och identitet. Deras engagemang och vilja av att dela med sig av sina upplevelser om att vara ung och religiös i Sverige idag, inspirerar de barn, unga och vuxna som Dinah, Lema och Yasmine möter i sitt uppdrag.

De är väl värda vårt stipendium.

Namn på stipendiaterna:
Dinah Borenstein, Yasmine Moslih Launing och Lema Shansab

2014

Stipendieutdelning2014 008

Motivering:

Aga har jobbat inom tre olika verksamheter på Fryshuset och varit med om att utveckla metoder inom dessa områden. Han arbetar nu på Fryshusets arbetsmarknadsprojekt, ”Hitta Rätt!”. Han vågar pröva på nya utmaningar för att utveckla sig själv och sina metoder. Aga är en omtänksam, insiktsfull, erfaren och sakkunnig ledare.

Anes har varit en stor tillgång i Team Göteborg sedan han började som värd för tre år sedan. Redan under sitt andra år blev han gruppledare på Göteborgs Kulturkalas eftersom han visar på ett mycket stort ansvarstagande och är en född ledare! I år är han anställd som platschef av Kulturkalaset. Till vardags studerar Anes ekonomi.

Rami var en av tre som tog initiativ till att starta Göteborgs Förenade ungdomar som riktar sig till ungdomar i hela Göteborg för att ge dem en meningsfull vardag. Ett exempel på aktivitet har varit Club Soda Disco, ett drogritt disco för och av ungdomar på Lagerhuset. Han pluggar nu digital media i Trollhättan.

Rosmarie tog initiativ till projektet ”Människan bakom uniformen, MBU” efter ungdomsoroligheter och skadegörelse hösten 2009. Tillsammans med ungdomarna utvecklade hon en utbildning för unga i åldern 16–19 år. Utbildningen finns nu i flera städer. Det specifika med MBU är att alla olika uniformsyrken samarbetar med ungdomarna och det hade aldrig fungerat utan Rosmaries otroliga engagemang och stora sociala kompetens.

 

2013 års stipendier

Mottagare var Irena Krsteva, Jerusalem Yemane och Ruth Mussie.

Två uppmuntran stipendier delades ut 2013 för att hedra minnet av en av våra mentorer, Tomas Bjernestad. Mottagare var Evelina Andersson och Hanna Lindquist.

2012 års stipendier

Mottagare var Masireh Jadama och Elizabeth Nasimbwa.

2011 års stipendier

Mottagare var Ikram Abdalla och Affe Akbari.