”]

STIPENDIUM

Öppet Hus delar årligen ut stipendier till unga Göteborgare som med sitt handlande visat prov på företagsamhet, initiativförmåga och en medvetenhet och vilja att stå som förebild och visa på gott ledarskap för unga människor. De unga som kan komma ifråga för ett stipendie har en historia att berätta och kan inspirera andra. Stipendiet kan användas till all form av vidareutbildning.

2016

IMG_3147

 

 

 

 

 

 

Motivering:

Ari Amin: Brinner för integrations- och mångfaldsfrågor. Idrotten har alltid varit en stor del av hans liv.När han fick veta att människor i socialt utsatta områden lever tio år kortare än andra skapade Ari ”Street Games” där man erbjuder gratis ”prova-på” aktiviteter inom idrott för barn och ungdomar i Hammarkullen.

 

Ari jobbar numera som konsulent på Västsvenska Idrottsförbundet. Han är projektledare för Street Games och har med stort engagemang också startat olika tjejverksamheter. Ari är övertygad om att det bästa sättet att integrera sig är genom idrotten, även för att motverka främlingsfientlighet, våld, skadegörelse och drogmissbruk. Ari är även engagerad som tränare och domare i Hammarkullens basketklubb och han är alltid mån om att föreningar samarbetar. Ari Amin är en inspiratör och en en god förebild för ungdomar, och han är väl värd vårt stipendium.

 

Tina Kamal: Studerar juridik på Handelshögskolan där hon också är studentambassadör. Hennes uppgift är att föreläsa inför skolklasser om juristprogrammet, dess möjligheter och varför man ska satsa på skolan. Tina älskar att uppmuntra och stötta ungdomar. Även Ung Företagsamhet såg Tinas passion och hennes förmåga att motivera och leda ungdomar, vilket gav henne en roll som UF-ambassadör.

 

Tina informerar och inspirerar elever till att våga satsa och våga driva eget. Med sin talang att vägleda andra är Tina själv också rådgivare för ett UF-företag. Tina visar engagemang och har stor social kompetens. Tina Kamal är en glädjespridare, en bra förebild och hon är väl värd vårt stipendium.

2015

Stipendiater2015

Motivering:

Dinah, Lema och Yasmine ingår i Tillsammans för Sveriges föreläsningsteam som håller workshops och föreläsningar i Interreligiös dialog runt om i skolor, församlingar, personalgrupper och andra sammanhang i Göteborg.

De brinner för att visa människor att interreligiös dialog kan vara riktigt roligt om man är nyfiken och villig att möta sina egna fördomar. De är tillsammans ett fint exempel på att man kan umgås och vara bästa vänner oavsett livsåskådningar och oavsett om man pratar religion eller inte.

De blandar skratt och allvar och delar med stor ödmjukhet och en trygg självklarhet med sig av sina personliga berättelser kring religion och identitet. Deras engagemang och vilja av att dela med sig av sina upplevelser om att vara ung och religiös i Sverige idag, inspirerar de barn, unga och vuxna som Dinah, Lema och Yasmine möter i sitt uppdrag.

De är väl värda vårt stipendium.

Namn på stipendiaterna:
Dinah Borenstein, Yasmine Moslih Launing och Lema Shansab

2014

Stipendieutdelning2014 008

Motivering:

Aga har jobbat inom tre olika verksamheter på Fryshuset och varit med om att utveckla metoder inom dessa områden. Han arbetar nu på Fryshusets arbetsmarknadsprojekt, ”Hitta Rätt!”. Han vågar pröva på nya utmaningar för att utveckla sig själv och sina metoder. Aga är en omtänksam, insiktsfull, erfaren och sakkunnig ledare.

Anes har varit en stor tillgång i Team Göteborg sedan han började som värd för tre år sedan. Redan under sitt andra år blev han gruppledare på Göteborgs Kulturkalas eftersom han visar på ett mycket stort ansvarstagande och är en född ledare! I år är han anställd som platschef av Kulturkalaset. Till vardags studerar Anes ekonomi.

Rami var en av tre som tog initiativ till att starta Göteborgs Förenade ungdomar som riktar sig till ungdomar i hela Göteborg för att ge dem en meningsfull vardag. Ett exempel på aktivitet har varit Club Soda Disco, ett drogritt disco för och av ungdomar på Lagerhuset. Han pluggar nu digital media i Trollhättan.

Rosmarie tog initiativ till projektet ”Människan bakom uniformen, MBU” efter ungdomsoroligheter och skadegörelse hösten 2009. Tillsammans med ungdomarna utvecklade hon en utbildning för unga i åldern 16–19 år. Utbildningen finns nu i flera städer. Det specifika med MBU är att alla olika uniformsyrken samarbetar med ungdomarna och det hade aldrig fungerat utan Rosmaries otroliga engagemang och stora sociala kompetens.

2013

 

Motivering:

Irena Krsteva, Jerusalem Yemane och Ruth Mussie är barndomsvänner från Hammarkullen och har alltid haft musiken som stor passion i livet. Idag driver NJOY ett företag som låtskrivare och artister och vid sidan av musiken arbetar de med unga och vuxna som vill utveckla sin musik och sina texter. Målet är att integrera ungdomar i det svenska samhället.  De här tjejerna har kämpat för sina drömmar och tagit vara på de möjligheter som bjudits. Irena, Jerusalem och Ruth står för självständighet, integritet och drivkraft och delar generöst med sig av sina kunskaper och erfarenheter. De är stora förebilder med positiv inställning som alltid ställer upp för andra och är väl värda vårt stipendium.

Uppmuntran stipendier 2013

 

Två uppmuntran stipendier delades ut 2013 för att hedra minnet av en av våra mentorer, Tomas Bjernestad.

Motivering:

Evelina Andersson ser möjligheter där andra ser problem och ställer alltid upp långt över vad jobbet på Fryshuset kräver. Hon brinner för ungdomarna hon arbetar med. Hon inspirerar volontärerna och har ett stort hjärta för alla.  För Hanna Lindquist är en av dem som startade Soppkök Göteborg för hemlösa. Hanna är dessutom en mycket engagerad ordförande i organisationen ”Jag vill ha bostad.nu Göteborg”. Här jobbar hon för ungdomars möjlighet till egen bostad och etablering på bostadsmarknaden. Hanna har också ett stort internationellt och miljömässigt intresse. Hanna har en tydlig värdegrund och är en god förebild för andra ungdomar.

webbp1080660
2012 års stipendier

Mottagare var Masireh Jadama och Elizabeth Nasimbwa.

2011 års stipendier

Mottagare var Ikram Abdalla och Affe Akbari.