ERFARENHETER

Här samlar vi erfarenheter som våra mentorer och adepter fått via mentorprogrammet.

bty

 

Öppet Hus träffade Nozima 2015. Hon kom till Sverige med en läkarexamen från Uzbekistan i allmänmedicin och pediatrik (barnhälsovård). Wow, vilken tillgång på våra sjukhus! Innan man kan arbeta som läkare i Sverige måste man givetvis ha svensk läkarlegitimation så Nozima sökte till kompletteringsutbildningen på Göteborgs Universitetet för utländska läkare. Det finns inte många platser på utbildningen och det är svårt att bli antagen. Nozima lyckades bli antagen! Hon slutförde kompletteringsutbildningen 2017 och kommer nu göra allmäntjänstgöring som läkare i 21 månader och därefter få sin svenska läkarlegitimation. Helt fantastiskt, vilken drivkraft och ambition. Under hela utbildningen hade hon stöd från sin mentor i Öppet Hus och de ses fortfarande varje månad.

Så här tycker Nozima efter sitt deltagande i Öppet Hus mentorprogram:

”Jag är jättenöjd att jag har anmält mig till Öppet Hus. Jag fick en underbar person och kunnig läkare som min mentor.

Under tiden i mentorprogrammet fick jag följa med min mentor till vårdcentralen och till privatkliniken där han arbetar. Jag fick mycket ny erfarenhet, framförallt möjligheten att lära mig svenska språket i möten med patienter och vårdpersonal, öka förståelsen för rutiner i svenska sjukvården och fylla på min kunskapsbrist. Ulf jobbar i jättehögt tempo och älskar sitt jobb, och delar gärna med sig av sina kunskaper.

Jag tycker att man borde satsa på att sprida kunskapen om Öppet Hus då det hjälper mycket nyanlända utländska läkare som jag att få inblick i svenska sjukvården och hjälp och stöttning i processen att få läkarlegitimationen. Jag skulle vilja tacka er på Öppet Hus för möjligheten att ha en mentor och önska er all lycka i framtiden.”

 

Melek bild webb

Melek Aykut kom år 2009 som tonåring till Sverige från Turkiet. I sitt hemland läste hon grundskola och gymnasium. Mellan år 2009-2012 fick hon komplettera kurser innan hon kunde börja på Angeredsgymnasiet ekonomiprogrammet, där Öppet Hus träffade henne.

Melek är en otroligt driven, ambitiös och positiv ung tjej som vi fått glädjen att följa i hennes utveckling under mentorprogrammet. Hon är en förebild för många unga Göteborgare och vi önskar henne all lycka med allt hon tar sig an.

 

Så här tycker Melek efter sitt deltagande i Öppet Hus mentorprogram:

”Jag kommer definitivt fortsätta träffa min mentor. Tiden gick otroligt fort och jag önskar att min mentor Pia hjälper mig ett tag till. Det har hon sagt att hon kommer göra. Helheten av mentorprogrammet var jättelärorikt och roligt tycker jag. Vi försökte träffas en gång i månaden och det lyckades vi bra med.

Under programmet förbättrade jag mitt språk och lärde mig även att vara stolt över mig själv. Jag lyckades komma in på Göteborgs Universitet, vilket är glädjande för en person som kom till Sverige som tonåring. Mentorprogrammet var ett stöd vid sidan om för mig för att lyckas i livet. Fler bör vara med i ert mentorprogram! Ibland känns det verkligen tufft när man inte känner sig som en del av samhället. Men tack vare er som hjälper oss vet jag att jag kommer bli en del av samhället om jag bara kämpar. Tusen tack till er som fick mig att känna mig viktig.”

Att vara adept

Att vara mentor

”Jag har pluggat klart nu, blev klar i Augusti 2015 och jobbar även nu, jag blev anställd strax efter min examen.
Hoppas detta ger en klar bild på hur mentorprogrammet hjälpte mig, vilket det gjorde. Min mentor hjälpte mig mycket med att skicka ut ansökningar till olika arbetsplatser och har en del i att jag blev klar med skolan och fick en anställning i slutändan.
Tack för att jag fick vara en del av programmet och jag tipsar gärna vänner och bekanta om programmet.”
– Somer 

 

Jag tycker att mentorprogrammet fungerar mycket bra. Jag fick mentor som arbetar som språklärare (SFI-lärare) i Göteborg. Jag är själv utbildad pedagog, modersmålslärare i litausika, och jag vill jobba som lärare i Sverige, så jag ville veta mer om skolsystemet i Sverige, få mer information om att jobba med barn i olika åldrar och vuxna och förbättra min svenska. Samtidigt har jag tänkt att studera Svenska som andra språk på Göteborgs Universitet och jobba med vuxna som SFI lärare, så det var bra att träffa en person som jobbar med det och kan dela med sig av sin erfarenhet. Öppet Hus hjälper till att skapa kontakter med personer, som har samma yrke eller intressen, och det är mycket viktig för oss, som kommer från olika länder.
– Ula

 

Tack för senaste! Jag hade så kul med er på matchen förra veckan 🙂
Jag har precis fått besked om att jag har fått  en praktikplats på Skanska. Jag är överlycklig för det.

Jag vill tacka er så jättemycket för all hjälp, utan er och Öppet Hus skulle jag aldrig kunna fixa det själv.

PS. Hade gärna varit med på Kick off i kväll, men tyvärr fick jag inte tag på någon som kunde sitta barnvakt. Hoppas att det blir flera tillfällen.

-Elita

 

Tack för alla roliga nyhetsbrev och tillställningar ni ordnat under året. Jag har haft en bra kommunikation med min mentor. Hon har både motiverat och inspirerat mig under det här året med sin erfarenhet och pondus. En oerhörd driven men ödmjuk kvinna som trots ett hektiskt schema alltid haft tid att träffa mig.

-Alma

 

Att ha mål, att gå vidare och att känna att vi kan!

– Claire

 

Det  låter  som att  mentorprogrammet  utvecklas  mer  och mer  med  tiden  och  mer  unga  kommer  att  få  möjlighet  att  träffa  mentorer. Jag  själv  fick  världens  bästa  mentor,  och  hoppas  alla andra  unga  ska  få  den  möjligheten med hjälp av Öppet Hus.

– Gulnara

 

Jag är tyvärr fortfarande i Umeå. Jag får sån ångest.. ni gör så grymma saker hela tiden och jag missar allt!! Men jag kanske kommer vara i Göteborg hela nästa termin då jag har ansökt om att få göra min praktik hemma i Göteborg. Håller tummarna!

– Media

 

Jag träffade Marcus för ett par dagar sedan. Det initiala mötet gick jättebra! Vi kommer träffas nästa gång i början av januari, 6:e. Jag har fått mycket råd och har börjat sätta igång med att skicka in spontana ansökningar. Jag uppskattar oerhört mycket att kunna vara med i mentorprogrammet!

– Kate

 

Tack ÖppetHus! Jag var arbetssökande när jag först kontaktade ÖppetHus. Jag fick en mentor för tre månader sen och vi har träffats fyra gånger. Jag är fortfarande en arbetssökande men lite annorlunda: jag tycker att jag är mer självsäker och lugnare än förut. Det måste jag tacka min mentor för eftersom hon fixade en intervjuövning till mig med HR på hennes kontor. Samtidigt hjälpte hon mig med arbetsrelaterande frågor och hon tog mig till olika yrkesmässiga förläsningar. Det bästa är att man har en snäll mentor/vän som bryr sig. Tack ÖppetHus!

– Wen

 

Vi har pratat igenom lite om min utbildning (fortsatta studier), verksamhet, mina intressen osv. Vi träffades på hans arbetsplats så att jag fick se lite hur han jobbar och träffade t om chefen över bokmässan vilket var rätt så häftigt tycker! Vi letar lite efter sommarjobb och jag går igenom mitt CV med honom.

– Zen

 

Jag är jätteglad och tacksam över att jag fick henne som mentor. Vi kommer bra överens och många gånger känner hon igen sig i mig när hon blickar tillbaka på sig själv som ung. Vi har träffats varje månad sedan vi gick med i mentorprogrammet. Hon har varit en helt fantastisk mentor och jag ser fram emot att få träffa henne igen i augusti.

– Apollonia

 

Jag träffar min mentor ungefär en gång per månad. Han har hjälpt mig väldigt mycket! Måste säga ett stort tack till dig för att ha introducerat honom för mig!

– Yuan

 

Jag vill berätta en glad nyhet: jag har fått jobb på Volvo Cars Warranty Department och ska jobba som controller från 2 september.

– Jing

 

Det är skönt att veta att det är möjligt och får mig att vilja kämpa för mina drömmar. Det är ett fantastiskt tillfälle att få en inblick i arbetslivet och hur det fungerar utanför skolbänken. Jag rekommenderar alla att ta tillfället i akt att skaffa sig en mentor. Det är en bra kunskap att ha med sig.

– Jenny

 

”Det är positivt att ni hör av er och kollar hur det går för oss med mentorskapet. Jag har lärt känna min adept som är en väldigt fin och driven person som verkligen vill börja bygga ett ordentligt liv och framtid i Sverige. Jag har också haft turen att få en adept som kommer ifrån landet varifrån mina föräldrar en gång kom ifrån. Därför fick jag lära mig lite mer om mina rötter vilket var trevligt. Tacksam att ni finns och försöker förbättra samhället.”

– Basim

 

”Jag träffade min adept igår. Hon är helt fantastisk och det är verkligen väldigt givande att vara hennes mentor! 🙂 Vi hade  jättetrevligt och tiden gick så snabbt så jag glömde tyvärr att ta fram avtalen. ”

-Juana

 

”Träffade Mohammed i måndags och det är alltid lika roligt o inspirerande att prata med honom. Han tar massa initiativ och vi har diskuterat att lärar spåret är det som är bäst att gå på nu. Både Mohammed o jag konstaterade att mycket har hänt sedan vi sågs första gången i december  och det är jättekul- han tar så mycket initiativ och har förslag på jobb, arbetsuppgifter och var han kan söka jobb mm – han verkar vara lycklig med sitt liv i Sverige just nu.”

 -Marie

 

”Mycket positivt är att vi varit så lika socialt, vi har haft roligt när vi setts, dessutom har vi nog haft ungefär samma förväntans nivå på våra möten och så var vi ju väldigt bra matchade yrkesmässigt, jag arbetar som just samhällsanalytiker och han läser till detta. ”

-Joakim

 

Det är väldigt kul att lära känna någon från en annan kultur som har samma utbildning som en själv. Det känns också bra att få bidra med någonting. Framför allt tycker jag också att vi hade väldigt trevligt.

– Annika

 

Tack för info. Min adept har redan kontaktat mig och jag har föreslagit att vi träffas. Tycker upplägget verkar genomtänkt och bra! Jag gillar särskilt att ni fokuserar på drivkrafterna.

– Christian

 

Jag och min adept hörs ofta på mejl och ses ca en gång i månaden. Inför nästa möte har vi kommit överrens att hon ska träffa en studievägledare på GU för att få inspiration om möjliga studiealternativ.

– Elizabeth

 

Mentorskapet för Ikram gav mig personligen väldigt mycket. Det var dessutom roligt. Så nu hoppas jag få en lika motiverad person även nästa gång!

– Ulf

 

Har precis varit ute och hälsat på Nabil, min adept på hans sommarjobb här på SKF, och han verkar riktigt nöjd. När vi hade mötet i KKIKK:S lokaler var det en annan mentor som nämnde att det ofta kändes som ett motsatt förhållande att adepten hade lika mycket att tillföra mentorn som vice cersa. Precis så känner jag med! Är väldigt nöjd med de träffar vi haft och att SKF tog möjligheten att delta i ÖppetHus.

– Sofie

 

Vi skall prata om hans möjligheter till praktikplats i sommar och även hur man, enligt min erfarenhet, bör presentera sig när man söker en tjänst, vare sig det gäller en praktikantplats, ett vikariat eller ett fast ”jobb”.

– Hans

 

Det verkar som en riktig solskenshistoria. Hon har fått jobb/praktik mm på transplantationscenter på Sahlgrenska, i en forskargrupp. Hon blir farmakologen i teamet och hon var mycket lycklig innan semestern när jag träffade henne senast.

– Staffan

 

Vilken livgivande kväll. Och vilken intressant ung kvinna jag fått möjlighet genom dig att vara mentor för. Vi har startat upp och den speglingen som kan göras med det nya Sverige i relation till det Sverige som jag levde i som 18-åring ger svindlande känslor. Det skulle vara allas möjlighet att träffa den nya unga generationen för att förstå det fantastiska med ett land som utvecklas globalt trots sin litenhet.

– Lisa