En solskenshistoria..

En solskenshistoria..

Öppet Hus träffade Nozima 2015. Hon kom till Sverige med en läkarexamen från Uzbekistan i allmänmedicin och pediatrik (barnhälsovård). Wow, vilken tillgång på våra sjukhus! Innan man kan arbeta som läkare i Sverige måste man givetvis ha svensk läkarlegitimation så Nozima sökte till kompletteringsutbildningen på Göteborgs Universitetet för utländska läkare. Det finns inte många platser på utbildningen och det är svårt att bli antagen. Nozima lyckades bli antagen! Hon slutförde kompletteringsutbildningen 2017 och kommer nu göra allmäntjänstgöring som läkare i 21 månader och därefter få sin svenska läkarlegitimation. Helt fantastiskt, vilken drivkraft och ambition. Under hela utbildningen hade hon stöd från sin mentor i Öppet Hus och de ses fortfarande varje månad. Här nedan följer Nozimas tankar om mentorprogrammet.

”Jag är jättenöjd att jag har anmält mig till Öppet Hus. Jag fick en underbar person och kunnig läkare som min mentor.

Under tiden i mentorprogrammet fick jag följa med min mentor till vårdcentralen och till privatkliniken där han arbetar. Jag fick mycket ny erfarenhet, framförallt möjligheten att lära mig svenska språket i möten med patienter och vårdpersonal, öka förståelsen för rutiner i svenska sjukvården och fylla på min kunskapsbrist. Ulf jobbar i jättehögt tempo och älskar sitt jobb, och delar gärna med sig av sina kunskaper.

Jag tycker att man borde satsa på att sprida kunskapen om Öppet Hus då det hjälper mycket nyanlända utländska läkare som jag att få inblick i svenska sjukvården och hjälp och stöttning i processen att få läkarlegitimationen. Jag skulle vilja tacka er på Öppet Hus för möjligheten att ha en mentor och önska er all lycka i framtiden.”sv_SESwedish